maanantai 14. kesäkuuta 2010

ECO2: Tampere tavoittelee hiilineutraaliutta

Tampere on asettanut ilmastotavoitteensa korkealle toukokuun lopussa julkistetun ECO2-hankkeen vauhdittamana: kaupunki pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. Tähän mennessä Tampereella on sitouduttu päästöjen vähentämiseen 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. CHAMP-projektiinkin osallistuva Tampere seuraa Ruotsin Växjön ja Suomen HINKU-kuntien asettamaa esimerkkiä kunnianhimoisissa ilmastotavoitteissaan.

ECO2 - Ekotehokas Tampere 2020 -hankkeen tavoitteena on kehittää vähähiilistä ja hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Hanke koordinoi ja kokoaa yhteen kaupunkikehityksen toimijoita ja edistää uusia menettely-tapoja, kuten asuinalueiden hiilijalanjäljen laskentaa, ekotehokasta liikkumista ja uusiutuvien energiamuotojen hajautettua tuottamista.

Tampereen päästövähennystavoite on hyvin haastava, sillä tällä hetkellä kaupungin sähkön- ja lämmöntuotannossa käytetään noin 90-prosenttisesti fossiilisia polttoaineita - maakaasua ja turvetta. Hiilineutraaliuden saavuttamiseksi Tampere suunnittelee suurinvestointeja uusiutuvien energiamuotojen käytön lisäämiseksi - tavoitteena on, että vuonna 2040 kaupungin omistama Tampereen Sähkölaitos Oy tuottaisi lämpöä ja sähköä lähes 90-prosenttisesti uusiutuvalla energialla.

Hiilineutraalin kaupungin asemaan ei päästä Tampereella pelkästään energialaitoksen polttoainetta vaihtamalla, sillä oman haasteensa asettaa noin 2000 asukkaan vuotuinen väestönkasvu. Energiatehokkuutta pyritäänkin lisäämään energiatehokkaalla rakentamisella ja peruskorjauksella ja liikenteen päästöjä hillitsemään kehittämällä raideliikennettä bussien lisäksi.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra tekee yhteistyötä Tampereen kaupungin kanssa ECO2-hankkeessa. Sitra kiittää hanketta siitä, että energiatehokkuusajattelu ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen ollaan valmiita sisällyttämään kokonaisvaltaisesti kaupungin kaikkeen päätöksentekoon. ECO2-hankkeen ansioina on lisäksi, että ilmastotavoitteisiin on poliittisesti sitouduttu: ne on asetettu kaupungin ylimmässä johdossa. Hankkeessa halutaan myös tuoda yhteen laaja toimijajoukko liike-elämän, tutkimuksen ja kuntien ja valtion aluehallinnon edustajia parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Lisätietoja: ECO2-hanke