keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Nuukuusviikko: "Vähemmän kulutusta, enemmän elämää"


Tällä viikolla vietetään Nuukuusviikkoa, jonka teemana on tänä vuonna Vähemmän kulutusta, enemmän elämää. Nuukuusviikko on järkevän kulutuksen teemaviikko, jonka puitteissa edistetään luonnonvarojen säästäväistä käyttöä ja jätteiden synnyn ehkäisyä - järkeviä tavoitteita myös ilmaston kannalta.

Monissa CHAMP-kunnissakin järjestetään erilaisia tapahtumia liittyen Nuukuusviikkoon. Kotkassa opastetaan vaatteiden tuunaukseen työpajassa, Helsingissä kierrätystehdas valtaa Kaapelitehtaan, Turussa kierrätetään kirjoja ja Oulussa kestävän kehityksen keskus avaa ovensa sekä opetellaan vihannesten hapatusta.

Nuukuusviikon teemanäyttely on lisäksi nähtävillä eri puolella Suomea 19.-25.4. Teemanäyttely esittelee tämän päivän Suomen ihmisiä ja yhteisöjä, joiden elämänvalinnat ovat luonnonvaroja säästäviä. Samalla valinnat ovat heidän mielestään nostaneet elämänlaatua arjen elämyksellisyyden, yhteisöllisyyden ja itse tekemisen kautta. Julistenäyttelystä voi poimia vinkkejä omaan arkeen.

Kaikki Nuukuusviikon tapahtumat ja näyttelykalenterin löydät täältä.

keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Laskurit innostavat ilmastodieetille

Kuntien lisäksi myös jokaisella kuntalaisella on tärkeä tehtävä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Ilmastonmuutos pakottaa meidät tekemään muutoksia kulutusvalintoihimme ja elämäntapoihimme. Onneksi nämä muutokset tarkoittavat usein myös rahallisia säästöjä.

Ilmastolaskuri innostaa kuntalaisia mittaamaan henkilökohtaisen hiilipainonsa ja ryhtymään pysyvälle ilmastodieetille sen vähentämiseksi. Ilmastolaskuri on osa YLE Teeman Ilmastodieetti-ohjelmasarjaa, jossa perheet pyrkivät vuoden ajan vähentämään omaa ilmastopainoaan. Laskurin kehittyessä myöhemmin omaa hiilipainoaan voi vertailla muihin testin tehneisiin, joilla on sama postinumero tai samankokoinen perhe. Oman hiilipainonsa muutoksia ja dieetin vaikutuksia voi myös seurata ajan kuluessa.

Kuntalaiset voivat lisäksi esittää omia ilmastoaiheisia kiperiä kysymyksiään Ilmastotohtorin vastaanotolla, jossa Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Ilmastotohtori Ari Nissinen SYKEstä toteaa, että harkitut päätökset suurimpien asioiden suhteen ovat ne, joilla hiilijalanjälkeä voi pienentää merkittävästi: "Kotia vaihtaessa olennaista on asunnon koko ja sijainti, joka ei pakota jatkuvaan auton käyttöön. Jos alueella on matalaenergiataloja ja uusiutuvalla energialla lämpiäviä ja sähköistettyjä taloja, ne ovat hyvä valinta. Auton valinnan yhteydessä olennaista on vähäpäästöisyys."

Ilmastolaskuri on osa Hiilineutraalit kunnat HINKU-hanketta. HINKU on innoittanut siihen osallistuvien kuntien vapaa-ajan asukkaita kehittämään myös mökkilaskurin, jolla voidaan laskea vapaa-ajan asumisen hiilijalanjälki. Laskuri on ladattavissa täällä.

Lisätietoja:
Jyrki Tenhusen esitys HINKU-hankkeesta CHAMP-työpajassa 10.-11.3.2010
Kohti hiilineutraalia vapaa-ajan asumista
Kuva: Ilmastodieetti.fi